Monday, January 22, 2007

De kameleon Erik-Jan Zürcher


Turkologie is de studie van de cultuur, taal, en de geschiedenis van de Turkse volkeren. Erik-Jan Zürcher is een bekende Turkoloog van de universiteit van Leiden.

Deze hoogleraar zetten we in de spotlights daar hij in de Armeense geenocide eindelijk zijn ware gezicht heeft laten zien.

In eerdere jaren had hij in de Turks-Armeense kwestie geen definitieve oordeel geveld. Hij sprak in wazige en ontwijkende termen. In 2005 had Turkije hem beloond met een hoge onderscheiding voor zijn rol in zijn vakgebied. Hierna ontpopte hij zich als een loopjongen van de Armeense propaganda.

We moeten niet vergeten dat op de universiteit van Leiden ene Jos Weitenberg rondhangt die hoogleraar Armenologie is.
Weitenberg had in de Volkskrant van 14 juni 2005 een reactie geplaats op een artikel van professor McCarthy (professor McCarthy is een criticus van de bewering dat er een Armeense genocide zou hebben plaatsgehad). Weitenberg blijkt een willige aanhanger van de Armeense claim.
Tegelijkertijd had de terroristenverheerlijker
* Ton Zwaan ook een reactie in de Volkskrant ingezonden om zijn gebruikelijke misleidende claims daar te uiten (blijkbaar was het een gecoördineerde actie van de Armeense kamp geweest).

* Ton Zwaan noemt in zijn boek Civilisering en decivilisering de moordaanslagen en geweld van de Armeense terreurgroeperingen van 1890's Armeense emancipatie.

Zürcher draait nu wel helemaal door.
Hij heeft bijvoorbeeld meegewerkt aan de lezing van de ex-terrorist Taner Akçam in december 2006. Gehouden op de universiteit van Amsterdam, waar tevens de
terroristenverheerlijker Ton Zwaan werkzaam is. Heeft Zürcher wel door met wie hij in zee was gegaan???

Akçam is de Turkse ex-terrorist die in jaren '70 Turkije wilde ontwrichten met zijn extreemlinkse maoïstische beweging Dev-Yol. Dev-Yol kan men zien als de Turkse Rote Armee Fraktion (RAF). Een terreurbeweging die in jaren ’70 in Duitsland moorden en aanslagen pleegde om zo de Duitse staat te destabiliseren.
Door toedoen van Dev-Yol zijn in Turkije vele mensen omgekomen in de heksenketel die deze beweging ontketende.
Akçam is tenslotte opgepakt voor aanwakkeren terrorisme en veroordeeld tot bijna 10 jaar gevangenisstraf. Maar hij ontsnapte naar Duitsland. Heden heeft deze ex-terrorist een andere manier gevonden om de Turkse staat dwars te zitten: de Armeense kwestie.


- Deel II  -

No comments: