Saturday, October 20, 2007

VS en Armeense genocide-resoluties (I)


Afgelopen week is er veel ophef geweest over een genocide-resolutie die in VS aangenomen zou worden.

Het is nuttig om eerst de gang van zaken van resoluties in zijn algemeenheid te bekijken. De volksvertegenwoordiging van de VS (het parlement van VS) bestaat uit het Huis van Afgevaardigden en de Senaat. Het Huis van Afgevaardigden is te zien als de Tweede Kamer en de Senaat als de Eerste Kamer. Samen vormen deze organen het Congres van de Verenigde Staten.

Resoluties kunnen verschillende gradaties hebben. Sommigen zijn zware kost, dan kijkt een commissie ernaar. In het geval van de Armeense claim keek de buitenlandcommissie van het Huis van Afgevaardigden of die resolutie ingediend kon worden. Daarover stemmen ze. Als de stemming positief uitvalt wordt het doorgezonden naar het Congres voor stemming. Indien het daar aangenomen wordt kan de president van de VS kijken of hij achter de resolutie staat. De president kan het ook verwerpen.

Het is ook mogelijk dat er over simpelere zaken resoluties ingediend worden. Dat kan zonder commissies. Voor de gekste dingen wordt dan een stemming ingediend. Er zijn gevallen bekend waarbij een golfspeler uit Nieuw-Zeeland de groeten van het Congres kreeg via een resolutie of de winnares van American Idols werd gefeliciteerd.

Van belang is om te weten dat een eventueel aangenomen resolutie over zware zaken symbolisch is, er kan niets mee afgedwongen worden.

De buitenlandcommissie van het Huis van Afgevaardigden oordeelde positief over de Armeense resolutie en wilde het doorsturen naar het Congres. In november zouden ze erover gaan stemmen.
In het Huis van Afgevaardigden leek de stemming positief uit te pakken voor de Armeense lobby. Meer dan de helft van de afgevaardigden hadden beloofd om ervoor te stemmen.

No comments: