Tuesday, January 29, 2008

Wikipedia: de leugens en bedrog van de Armeense G-maffia (II)


(vervolg van deel I)

We gaan verder kijken in de foto’s die Wikipedia ons toont over de Armeense pseudo-genocide. Het gaat om deze foto die misdaden Turken moet voorstellen:


Deze is de tweede foto in het Wikipedia-artikel over de Armeense kwestie. (http://nl.wikipedia.org/wiki/Armeense_Genocide). Het zou een foto moeten zijn, maar komt over als geschilderd. Kijk bijvoorbeeld naar de voeten rechtsonderaan. Een kunstenaar is duidelijk aan het werk geweest.


En zo zijn er vele andere stukken uit de “foto” die niet als een echte foto overkomen.
Dat we hier te maken hebben met een tekening, blijkt na verder doorspitten. Als je op de foto klikt kom je hier: http://nl.wikipedia.org/wiki/Afbeelding:1895erzurum-victims.jpg. Daar meer details over deze 'foto' te vinden:
Kijk bij 'Summary' onder 'source'. Dat is de bron waar die foto vandaan komt. De bron blijkt 'The Graphic'.

Op internet is informatie over te vinden: 'The Graphic' is een tijdschrift die illustraties uitgeeft, zie http://www.spartacus.schoolnet.co.uk/Jgraphic.htm.
Een Nederlandse samenvatting van deze link:
De oprichter was William Luson Thomas, een houtgraveur. Hij geloofde dat de publieke opinie in politieke kwesties met illustraties beïnvloed kon worden. Daarom ging hij met een aantal kunstenaars aan de slag. Hij tekende schetsen op houten blokken, die werden door graveurs bewerkt. Nadat erna deze blokken met inkt bewerkt werd, kon het via een drukkerij massaal gekopieerd worden op papier.

De fraudeurs van Wikipedia hebben een dergelijke houtgravure tussen andere foto's* gepropt en proberen het als een echte foto over te laten komen.
*de fraude met foto's is hiermee nog niet voorbij:
er zijn nog diverse andere foto's op Wikipedia die bedrog in zich hebben zitten. Daar kom ik een andere keer op terug.
De 'foto' van Wikipedia die hier geanalyseerd is, betreft dus een gefantaseerde tekening van misdaden van Turken op Armenen, samengesteld door houtgraveurs en kunstenaars. 

Update:
de hier besproken 'foto' uit de hoofdpagina van Wikipedia is ondertussen verwijderd.



- deel III -

No comments: