Wednesday, March 28, 2012

De Frans Armeense Stalinwet


In verkiezingstijd is de Armeense ‘genocide’ in Frankrijk een geregeld ingezette instrument om kiezers te winnen. De politici bereiken behalve de Armenen ook het Franse deel van het kiezersvolk die vreemdelingen haat. Met een Armeense nongenocide wordt immers ook verkondigd dat de verfoeilijke Turken grote misdadigers waren.
Dat het om miljoenen Fransen gaat kunnen we ook zien aan de vele stemmen die de extreemrechtse partij Front National van Le Pen krijgt.

De Franse president Sarkozy had in oktober 2011 tijdens zijn bezoek aan Armenië dit verkiezingswapen in stelling gebracht. In de peilingen destijds voor de presidentsverkiezingen van voorjaar 2012 stond hij fors op achterstand op zijn tegenstander François Hollande.  



                          (Rood: Hollande, blauw: Sarkozy)

      
Zijn conservatieve partij UMP (Union pour un Mouvement Populaire, in Nederlands: 'Unie voor een Volksbeweging'), diende daarom een wetsvoorstel in om het bekritiseren van de Armeense nongenocide strafbaar te stellen. Wie afweek van de officiële Franse versie van de geschiedenis over 1915 kon rekenen op een boete van € 45.000 en 1 jaar gevangenisstraf.

Sarkozy bleef het xenofobe kiezersvolk bespelen door ook de immigratie-kaart uit te spelen*, een geliefd onderwerp van extreem-rechts in Frankrijk. Het gevolg is dat hij in de peilingen omhoog krabbelt**.

* Zie bijvoorbeeld in http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Buitenland/332650/Sarkozy-Er-zijn-te-veel-buitenlanders-in-Frankrijk.htm?rss=true ('Sarkozy: Er zijn te veel buitenlanders in Frankrijk')


Voor een analyse van deze door Sarkozy aangezwengelde kwestie is het nuttig om in te gaan op hoe in Frankrijk wetten worden aangenomen en wie erbij betrokken is.


Alvorens een wet in Frankrijk in werking treedt, vinden er stemmingen plaatst in het parlement. Het Franse parlement bestaat uit een Lagerhuis (de Nationale Assemblee met 577 leden) en een Hogerhuis (de Senaat met 326 senatoren)*.
* Vergelijkbaar zoals in Nederland met de Tweede en de Eerste Kamer.

Eerst stemmen parlementsleden in het Lagerhuis over een wetsvoorstel, erna volgt de stemming in de Senaat. Als laatste zet de Franse president zijn handtekening onder het voorstel om de wet te bekrachtigen.

De stemming in het Franse Lagerhuis vond op 22 december 2011 plaats, onder aanvoering van Valerie Boyer van de UMP (Sarkozy’s partij).
Het was te verwachten dat zij het voortouw zou nemen. In haar kiesdistrict wonen namelijk veel Armeense kiezers. Een andere manier waarop ze de Armeense kiezers wilde paaien was haar bezoek op 2 augustus 2011 in de door Armenië bezette Nagorno-Karabach.

Valerie Boyer, de groupie van de Armeense lobby.
Van de 577 parlementsleden van het Lagerhuis waren er nauwelijks 60 leden aanwezig en van deze stemden er nog geen 40 voor het wetsvoorstel. 
(met nauwelijks 7% van parlementsleden kan er dus in Frankrijk een wet doorheen gejaagd worden)


- deel II -


Update:
In juni 2012 moest ze haar parlementszetel verdedigen tegen uitdagers. De vele Armenen in haar kiesdistrict beloonden deze groupie voor haar inspanningen van december 2011: ze werd herkozen.

No comments: