Saturday, July 21, 2012

Moorden in naam van een Armeense genocide (Rotterdam, 1982)


Alhoewel deze moordaanslag mislukte wil ik het toch vermelden omdat het in Nederland plaatsvond.

Precies 30 jaar geleden* probeerden terroristen van het Armeense Rode Leger de Turkse consul Kemalettin Demirer in Rotterdam om te brengen. De Armeense terroristen namen de auto van de Turkse diplomaat onder vuur, maar dit bleef zonder gevolgen omdat de auto gepantserd was.

Daarop volgde er een achtervolging door de beveiligingsagenten. Na twee kilometer werd de auto van de terroristen gestopt waarna ze te voet verder op de vlucht gingen. Eén van de daders werd door de politie verwond en kon worden gearresteerd. Het ging om Penyemin Evingulu, een uit Turkije afkomstige Armeen (van de stad Adiyaman, gelegen tussen Elazığ en Urfa).

In de acht jaar dat de Armenen moord en verderf zaaiden voor hun Armeense genocide, was dit de eerste keer dat er een Armeense terrorist werd gearresteerd. De gevatte terrorist kreeg zes jaar, de andere medeplichtigen lopen nog vrij rond.
* Als datum van deze aanslag zie je vaak 1 juli 1982 vermeld, maar volgens Nederlandse kranten moet het 21 juli zijn geweest. Zie bijvoorbeeld de krant De Waarheid van donderdag 22 juli 1982, te vinden in http://resources2.kb.nl/010375000/pdf/DDD_010377856.pdf
De foto is van slechte kwaliteit, hier is een betere versie van beschikbaar (scroll naar pagina 3): 

No comments: