Monday, September 9, 2013

Moorden in naam van een Armeense genocide (1982, Burgas-Bulgarije)


Vandaag is de herdenkingsdag van de moord op de Turkse diplomaat Bora Süelkan. In de Bulgaarse stad Burgas bracht in 1982 een gemaskerde Armeense moordenaar hem om het leven.


Net als bij de moord op Theo van Gogh had de moordenaar een boodschap achtergelaten op het lichaam van zijn slachtoffer:
‘We schoten de Turkse diplomaat dood: Rechtvaardigheid Commando's van de Armeense Genocide’

De moordenaar kwam dus van JCAG*, dekmantelgroepering van de ARF/Dashnaks. Vanuit Beiroet werd later de aanslag opgeëist door Asala, maar gezien de boodschap lijkt me dat niet waarschijnlijk.
* 'Justice Commandos of the Armenian Genocide’ (‘Rechtvaardigheid Commando's van de Armeense Genocide’).
Alle (Engelstalige) Turkse bronnen die ik tot nu toe tegenkwam reppen over 'Combat Unions of Justice Against the Armenian Genocide’ (‘Gerechtigheids-strijdgroep voor de Armeense genocide’). Ik denk dat ze steeds de naam verkeerd hebben geschreven, mogelijk overname van een Turkse bron waarna bij vertaling naar Engels deze afwijkende naam ontstond (de Engelse naam van die moordenaarsclub luidt immers ‘Justice Commandos of the Armenian Genocide’)

Bora Süelkan liet twee kinderen wees achter. De moordenaar en zijn handlangers lopen nog vrij rond. Indien de Turkse justitie deze zaak heropent, kan die het beste beginnen bij de ARF/Dashnaks. De moordenaar komt immers uit de hoek van ARF/Dashnak.

Bora Süelkan (tweede rechts) met collega's.




No comments: