Saturday, June 28, 2014

Achtergrond van de aanslag op aartshertog Frans Ferdinand


Sarajevo ligt in Bosnië-Herzegovina. Dat gebied was tot 1878 onder Ottomaans Turks bestuur geweest. Erna had het keizerrijk Oostenrijk-Hongarije de controle overgenomen. Formeel bleef het gebied van de Turken. In 1908 besloot Oostenrijk-Hongarije Bosnië-Herzegovina te annexeren. (Als compensatie kreeg het Ottomaanse Rijk wel een schadevergoeding)


De Serviërs zagen met lede ogen aan dat Oostenrijk-Hongarije het gebied annexeerde. Ze beschouwden namelijk Bosnië-Herzegovina als van hun. Ze wilden het ook hebben om een Groot-Servië te stichten. Ze richtten daartoe de terreurbeweging de Zwarte Hand op. Toen ze hoorden van het bezoek van aartshertog Frans Ferdinand aan Sarajevo grepen ze hun kans. Gavrilo Princip en de andere terroristen werden naar Sarajevo gezonden.

Voor de Serviërs had de datum van de aanslag ook een speciale betekenis. Op 28 juni 1389 hadden namelijk de Ottomaanse Turken de Serviërs en hun bondgenoten in de Slag op het Merelveld verslagen. Dat de aartshertog het lef had om op die datum de stad te bezoeken zagen de Serviërs als een belediging. Ze waren daardoor extra belust op zijn dood. 


No comments: