Monday, September 7, 2015

De ‘pogroms’ van Istanbul 1955



Vandaag is het 75 jaar geleden dat in Istanbul onlusten tegen Grieken uitbraken.

Die ongeregeldheden worden in de anti-Turkse propaganda steevast als ‘pogroms’ aan de man gebracht. Omdat deze propaganda elementen zoals in de Armeense kwestie bevat, zal ik op ingaan.


In Istanbul woonden destijds bijna honderdduizend Grieken. Zij waren de Grieken die vrijgesteld waren geweest van de bevolkingsuitwisseling in 1923 met Griekenland. (Vergelijkbaar met de Turken in Grieks-Thracië die niet hoefden te vertrekken).

Volgens de anti-Turkse propaganda waren die pogroms gepland door Turkse samenzweerders. Die zouden met een bomaanslag op het geboortehuis van Atatürk een anti-Griekse stemmingen hebben willen creëren met de bedoeling de Grieken uit Istanbul te verjagen.

De aanslag vond plaats op het complex van het Turkse consulaat in het Griekse Thessaloniki. Het geboortehuis van Atatürk bevond zich er eveneens en het werd door de ontploffing beschadigd. Het doel van de aanslag was dus het consulaat.

Geboortehuis Atatürk

Het gevolg van de aanslag was dat de Turkse bevolking zich tegen de Grieken in Turkije keerde. In de anti-Turkse propaganda worden die onlusten als pogroms bestempeld. Dit is waarschijnlijk één van de eigenaardigste pogroms ooit.

Bij pogroms vallen meestal tientallen tot honderden doden. Maar de tienduizenden boze Turken blijken de dood van welgeteld EEN Griek op hun geweten te hebben gehad*.
* Volgens Britse en Amerikaanse diplomatieke bronnen, zie artikel van professor Richard Clogg in The TimesThe empty spaces where Greeks once were” onder “although British and American diplomats reported only one”. Het is niet direct toegankelijk, maar je kan via andere sites de volledige versie vinden zoals in http://www.lobbyforcyprus.org/mediaitem.aspx?id=216.

De Turken gedroegen zich dus niet als pogrom-daders, maar als hooligans. Ze richtten materiële schade aan onder Griekse bezit en symbolen.

Scene na acties Turkse hooligans


(deel II)

No comments: