Thursday, April 16, 2015

Vrije Universiteit: Stalinisme in de wetenschap toegeslagen



UPDATE [17 april]: 
De studentenvereniging heeft een persbericht doen uitgaan waaruit blijkt dat de VU hun fout hadden ingezien en de lezing alsnog toegestaan hebben Ook hadden ze excuses geboden.
".... Door de invloed van derden, waaronder mediakanalen die zich door misvattingen hebben laten leiden, heeft de VU getracht haar goedkeuring in te trekken mits er geen tweede spreker zou aansluiten. Na een gesprek met de woordvoerder van de VU heeft de VU haar excuses richting SV Anatolia gemaakt."

Latere update:
De stalinisten van de VU blijken alsnog de lezing verboden te hebben. Academische vrijheid in Nederland? Vrijheid van meningsuiting? In your dreams.



Professor Justin McCarthy zou een lezing over de Armeense kwestie geven. De Turkse studentenvereniging Anatolia had hem daarvoor uitgenodigd.

Dat zou op de Vrije Universiteit (VU) plaatsvinden. Alleen hebben die na kritiek van de genocide-maffia hun toestemming ingetrokken. Volgens de VU zou de reden zijn dat volgens hun regels bij lezingen zowel voor- als tegenstanders aan bod moeten komen. Omdat (pro-)Armenen het lieten afweten, besloot VU tot het verbod.

Op deze manier kan de Armeens G-maffia dus lezingen met kritische visie op hun standpunt over 1915 saboteren.

Mijn advies aan de studentenvereniging: neem een advocaat in de arm en span een kort geding aan. Je moet zulke praktijken aan de kaak stellen.

(8 mei: ondanks deze wanpraktijken van VU heb ik niks gehoord van een rechtszaak. Het is van belang om een dergelijke instelling eraan te herinneren dat we in een democratie leven waar vrijheid van meningsuiting, ook in de wetenschap, van belang is. Nodig McCarthy of anderen die niet de officiële Armeense versie van de historie volgen. Bij herhaling sleep je deze stalinisten voor de rechter. Als SV Anatolia dit nalaat heeft ze een geloofwaardigheid van nul. Dit is een principe-kwestie. Zoiets vecht je uit.)



De term "universiteit" zou voortaan een beschermde status krijgen. Het lijkt me van belang om instellingen als deze die zich als wetenschappelijk voordoen, een dergelijke titel af te pakken.


UPDATE 17 oktober 2015:
Het Europees Hof heeft op de 15e in haar uitspraak duidelijk gemaakt dat de Armeense versie van 1915 niet de ware is en dat erover gediscussieerd mag worden. Met die uitspraak hebben mensen die niet de officiële (pro-)Armeense lijn volgen nu een aambeeld tot hun beschikking die ze op deze stalinisten kunnen laten neerdalen.


No comments: