Friday, September 18, 2015

De PKK, in de voetsporen van de Armeense Dashnak


De afgelopen jaren zijn hier ruim 200 artikelen gepubliceerd over de Armeense kwestie. Daaruit blijkt dat de Turken gegronde redenen hebben om de Armeense beschuldigingen in twijfel te trekken.

De Armeense claim wemelt dus van fraude, bedrog en andere oneerlijke praktijken tegen de Turken. Er is nog een element dat je in de Armeense kwestie kan tegenkomen.

Dat is de strijd om grond. Anatolisch grond.

Alhoewel het op een kruispunt van routes ligt waar ieder zich een weg doorheen kan banen en het oosten bergachtig is, delen de Turken er sinds de 11e eeuw de lakens uit.



Die Turkse dominantie was niet altijd vanzelfsprekend. Toen het Ottomaanse Rijk in verval raakte grepen Anatolische minderheden hun kans. De Armenen deden pogingen vanaf 1890 er een staat te vestigen. Na 1918, toen de Ottomaanse Turken langs de afgrond scheerden, grepen ook de (Ottomaanse) Grieken hun kans.

Ze traden daarbij op als proxies van hun westerse beschermheren die de Turken na duizend jaar oorlog voeren met ze wilden afrekenen. Hun collaboratie loonde niet. Ze bleken verkeerd gegokt te hebben waarna hun lot die van de Sudeten-Duitsers was. Hun falen om er staten te vestigen baarde wel enkele leugenociden, waarvan de Armeense de bekendste is.

Voor de Turken is de strijd om Anatolisch grond nog niet voorbij. Er is namelijk nog één minderheid die zijn geluk beproefd.

2 comments:

Gerrit said...

Wat is eigenlijk jouw mening over de fascist Erdogan die met wapens en geld de IS, ISIS enz steunt? Ook onzin?

Tomahawk said...

Van hoeveel Europeanen heeft de IS de dood op zijn geweten en hoeveel Turkse ingezetenen de PKK? Dat is je antwoord.