Saturday, February 10, 2007

Prooi van de Armeense genocidemaffia: Talaat Pasja


Een geliefd slachtoffer van de Armeense genocidemaffia is Talaat Pasja. Deze was de Ottomaanse minister van Binnenlandse Zaken tijdens de Eerste Wereldoorlog. Hij werd later in 1921 door een Armeense doodseskader omgebracht. Talaat Pasja had als minister besloten om uit landsbelang de Ottomaanse Armenen weg te voeren naar gebieden waar ze minder gevaar opleverden.

Talaat Pasja wordt in de pro-Armeense literatuur als een demon afgeschilderd. Hem worden allerlei kwaadaardige uitspraken toegeschreven. Al deze zijn verzonnen. Een heel bekende vervalste citaat van hem is wanneer hij levensverzekeringsgelden van omgekomen Armenen opvraagt.

Dat komt ter sprake in een gesprek met de Armeense icoon Henry Morgenthau. Deze was de ambassadeur van de VS in Istanbul. Hij heeft diverse keren met Talaat Pasja gesproken. Van zijn belevenissen had Morgenthau in 1918 een boek gepubliceerd met de titel "Ambassador Morgenthau’s Story” (vertaald: "Het verhaal van ambassadeur Morgenthau").

Dat van opvragen levensverzekeringsgelden door Talaat Pasja heeft Morgenthau in zijn boek als volgt verwoord
(vertaling uit pagina 339 in originele Engelstalige uitgave):
"Ik wil graag," zei Talaat, "dat u de Amerikaanse levensverzekeringsmaatschappijen er toe beweegt om ons een complete lijst te sturen van al hun Armeense polishouders. Ze zijn praktisch allemaal dood nu en er zijn geen erfgenamen meer om het geld te innen. Het vervalt daarom allemaal aan de staat. De regering is nu de begunstigde. Wilt u dat doen?'' Dat was me te veel en ik verloor mijn zelfbeheersing. "U zult zo'n lijst niet van mij krijgen,'' zei ik, stond op en vertrok.

Maar wat blijkt? Morgenthau heeft dit gesprek uit zijn duim gezogen. Professor Heath Lowry had een analyse gemaakt van dat boek van Morgenthau. (“The Story Behind Ambassador Morgenthau’s Story”* uit 1990).
* Vertaald: ”Het verhaal achter het verhaal van ambassadeur Morgenthau”. 
(je kan het online vinden in http://www.tallarmeniantale.com/morgenthau-story.htm, gebruik anders Google-cache versie)

Morgenthau maakte voor zijn boek gebruik van eerder verzonden telegrammen, brieven en dagboek-aantekeningen tijdens zijn verblijf in Istanbul.


Professor Lowry is de beweringen van Morgenthau in “Ambassador Morgenthau’s Story” via die brieven en dergelijke na gaan lopen. En hij stuitte op ene na andere vervalsing en bedrog van Henry Morgenthau.

Waaronder de aan Talaat Pasja toegeschreven citaat. Het blijkt een verzonnen gesprek te zijn om zo Talaat Pasja in kwaad daglicht te plaatsen. Via dit gefingeerde gesprek probeert 
Morgenthau* een harteloosheid en wrede aard aan Talaat Pasja toe te kennen.
* Liegende Morgenthau: vergelijk zijn uit de duim gezogen verhaal over de Spaanse Inquisitie.

De Armeense genocidemaffia grossiert met vervalsingen. Dit vervalste citaat van Morgenthau over Talaat Pasja is één van hun favorieten.





Gerelateerd (de moord op Talaat Pasja):


No comments: