Wednesday, December 5, 2012

Kenmerken van de Armeense gruwelpropaganda: Fabula Fantastica (III)


(vervolg van deel II)

Tot slot wil ik twee overduidelijk gefantaseerde verhalen uit deze anti-Turkse literatuur onder de aandacht brengen.
 


Turken zich het hoofd breken aan welke marteling ze de Armenen gingen onderwerpen en gaan daartoe de documenten van de Spaanse Inquisitie raadplegen.
Dit is te vinden in ‘Ambassador Morgenthau’s Story’ (‘Ambassadeur Morgenthau’s verhaal’) uit 1918 van Henry Morgenthau. In dit boek beschreef deze Amerikaanse ambassadeur wat hij tijdens zijn verblijf in het Ottomaanse Rijk zoal meemaakte. 

Het bedrog waarmee hij de Turken door het slijk haalde was gigantisch*, ik zal één van de komende keren die praktijken van deze oplichter bespreken (UPDATE: zie de serie 'Henry Morgenthau: De Joodse nazi').
* Liegende Morgenthau: vergelijk zijn uit de duim gezogen gesprek over levensverzekeringen om Talaat Pasja door het slijk te halen.

Het gaat me nu om het volgende verhaal die voor dit weblog-artikel relevant is:
Op pagina 307 vertelt de Amerikaanse ambassadeur over de martelmethoden die de Turken bedachten om hun Armeense slachtoffers te pijnigen. Ze braken hun hoofd over welke marteling ze nu op de Armenen zouden gaan toepassen. 

De Turken gingen zover, aldus deze bedrieger, dat ze documenten uit de tijd van de Spaanse Inquisitie (van rond 1400-1600) op na gingen pluizen. Om te kijken welke martelmethoden toen werden toegepast om het dan te gaan uitproberen op hun Armeense slachtoffers…

(omdat dit verhaal te lang is om te vertalen laat ik dat achterwege) 


Bloed drinken van Armeense slachtoffers.
Dit verhaal komen we tegen in een boek dat in 1918 werd uitgebracht door een Nederlandse hulporganisatie*.
* 'Marteling der Armeniërs in Turkije - naar berichten van ooggetuigen'. Uitgave van 'Het Nederlandsche Comité tot Hulpbetoon aan de noodlijdende Armeniërs'.

Zoals uit de titel af te leiden is, zou dit werk ooggetuigen aanhalen van misdaden Turken (en Koerden) op de Armenen. Dit werk wemelt van ene na andere verzonnen verhalen en opgeklopte verzinsels*. In pagina 78 komen we een getuigenis tegen waarin de Turken, zoals vampiers, het bloed van hun Armeense slachtoffers drinken...
* Er was een speciale reden voor het uitbrengen van zulke verzonnen verhalen door deze hulporganisatie.

Tot zover verhalen die we in de (pro-)Armeense literatuur tegen kunnen komen en we ons zullen afvragen hoe zulke doorzichtige verhalen destijds, bijna 100 jaar geleden, voor waar werden aangenomen.
Maar wat ons nog meer zal verbazen is dat deze fantasieverhalen anno 2012 ook verspreid worden om de Turken een genocide aan te wrijven. Om het erger te maken: ze worden door lieden die zich voor wetenschappers laten doorgaan aan de man gebracht.


- Lees verder: Fabula Fantastica (slot) -

No comments: