Thursday, January 3, 2013

1919: Het Afrekeningsjaar



In de Armeense propaganda heeft het jaar 1919 een bijzondere plaats. Je komt namelijk allerlei materiaal tegen waarin de genocide-schuld van de Turken bewezen lijkt. Nota bene Turken zelf die kort na de Eerste Wereldoorlog een dergelijke schuld lijken toe te geven. Maar bij nader inzien blijken Armenen & Co een dode mus in handen te hebben.

Dat jaar was namelijk het Afrekeningsjaar tegen het Ottomaans bewind uit de Eerste Wereldoorlog. Die werd geleid door de CUP, de partij van Talaat Pasja. De kwade genius volgens die propaganda. 

Daar de CUP na de Eerste Wereldoorlog* uitgespeeld was, lag diens lot in de handen van zijn tegenstanders. Eerder was de CUP door westerse oorlogspropaganda aangevallen, het was nu de beurt aan diens interne vijanden zoals de PLA**, de politieke erfvijand van CUP. Die kwam na WO1 aan de macht en was er op gebrand om de CUP te elimineren.
* Het Ottomaanse Rijk sloot het wapenstilstandsverdrag van Mudros met zijn oorlogsvijanden op 30 oktober 1918. Het betrof dus geen overgave, maar dat de wapens onderling neergelegd werden. 
** Party of Liberty and Agreement / Partij van Vrijheid en Eenheid.

Daartoe zetten ze bijvoorbeeld de Ottomaanse krijgsraden van 1919-1920 in. (Die ging door tot in 1920, maar het zwaartepunt van de processen lag in 1919). Door de bezettingsmachten travestie van recht-processen genoemd omdat ze niet voldeden aan internationale rechtsnormen.

Behalve vanuit de politiek kwamen er ook vanuit de media zoals kranten aanvallen op de CUP. Turkse kranten publiceerden verhalen over hoe slecht die partij en Talaat wel niet waren geweest.

Eén zo’n krant was de Sabah. Die viel niet alleen de CUP, maar ook de Turkse nationalisten aan. Die laatste waren fel gekant tegen aanwezigheid van vijandelijke soldaten op Anatolisch grond*. Sabah was dus een soort Telegraaf** die met oorlogsvijanden heulde. Dit was niet verbazingwekkend overigens, de eigenaar van Sabah was een Armeen...
* Die waren namelijk bezig om hun sinistere plannen van Sykes-Picot, het vernietigen van de Turkse natie, uit te voeren.
** In de WO2 bewierookte de Telegraaf de nazi-bezetting van Nederland. Na de oorlog kreeg het daarom een verschijningsverbod opgelegd.

 

Wanneer dus Armenen of hun nuttige Turkse idioten zoals Akçam, Müge Göçek of Üngör zitten te zwaaien met één of andere bronmateriaal uit 1919 om de Turken een genocide aan te wrijven, dan weet je na voorgaande wat ze in handen hebben. Niks. Lucht.

No comments: