Wednesday, May 1, 2013

De Britse Leugenfabriek (IV) - analyse 'Martyred Armenia'



(vervolg analyse publicaties Britse oorlogspropaganda-afdeling Wellington House)

Martyred Armenia; By Fa'iz El-Ghusein, Bedouin Notable of Damascus. Transl. from the Orig. Arabic (1917). (‘Lijdend Armenië; door Fa'iz El-Ghusein, een voorname bedoeïen uit Damascus. Vertaald van Arabische origineel’).


Er is door professor Justin McCarthy een onderzoek gedaan naar de machinaties van de Britse Wellington House. (‘Wellington House and the Turks, betreft versie met noten uit Internetarchive). Daarin besprak hij ook deze publicatie van de Britse oorlogspropaganda-afdeling.  
Als je een globale indruk wil krijgen van hoe het zit met die Fa'iz El-Ghusein en zijn boek Martyred Armenia, lees in McCarthy's artikel vanaf One of the most notable books istot “it was not the mythical Fa'iz.”.

Ik ga nu deze Arabier en zijn werk bespreken. Eerder schreef ik in de serie Kenmerken van de Armeense gruwelpropaganda over één van de elementen van die anti-Turkse propaganda: Turken bekentenissen in de mond leggen. 

Dit werk van deze Arabier is een ware schat aan voorbeelden van die bekentenissen. Je botst er van ene op andere ‘bekentenis’ die deze door de Wellington House verzonnen Arabier Fa'iz El-Ghusein* Turken in de mond laat leggen.
* Verzonnen, omdat zijn naam in Ottomaanse documenten met lijsten van staatsambtenaren niet blijkt voor te komen. Geen wonder overigens: dit werk werd geproduceerd door de Britse oorlogspropaganda-afdeling, en die ook nog de Leugenfabriek werd genoemd door één van de belangrijkste medewerkers ervan.

Nu we weten hoe die bekentenissen in de (pro)Armeense propaganda in elkaar steken, roep ik de lezer op om dat in dit werk na te lopen. Je kunt het vinden in 
http://archive.org/details/martyredarmenia00ghusiala. Kies voor Full text of PDF.  
Begin vanaf pagina 29 en loop die ‘bekentenissen’ door tot pagina 48. Wat je zoal zal tegenkomen: (Dit overzicht is niet volledig, het dient om je een indruk te geven. Voor details zie pagina 29-48)

De verzonnen Arabier Fa'iz El-Ghusein trapt af met een ‘bekentenis’ van een gendarme. Enkele pagina’s verder (pagina 32) volgt een andere loslippige gendarme. Daarna zien we op pagina 34 een officier hem ook breed uit de doeken doen hoe ze Armenen afslachtten, net als een dokter. (Dat verhaal met de dokter is echt tenenkrommend doorzichtig te noemen. Je zou verwachten dat ze dit leugenverhaal wat serieuzer hadden kunnen bekleden.)

Er passeren daarna ‘betrouwbare informanten’ op pagina 35 en 36 de revue. Op pagina 38 zien we een Turkse onderwijzer hem bekentenissen afleggen. De nep-Arabier van Wellington House laat ook de hogere Ottomaanse piefen misdaden bekennen: op pagina 39 is de gouverneur aan de beurt. Erna neemt een ander official die taak over.

De loslippige Turken hierna die hun misdaden op Armenen breed uitmeten aan deze fantasie-Arabier zijn een Turkse soldaat (pagina 44-45) en een politiecommissaris (pagina 48). Als laatste wordt een Turkse rechter opgevoerd. Die bekent zelfs eigenhandig vier Armenen te hebben vermoord.

Deze Arabier Fa'iz El-Ghusein blijkt dus onder de Turken een favoriet te zijn voor rondbazuinen van verschrikkelijke misdaden die ze hadden gepleegd op Armenen. 

Er is één conclusie mogelijk: dit werk heeft een geloofwaardigheid van...NUL. 

Fa'iz El-Ghusein is even echt als deze Disney-figuur.


Desondanks wordt dit werk van de Britse oorlogspropaganda op universiteiten gebruikt om de Turken een genocide aan te wrijven
Dat laat bijvoorbeeld onze Armenenvriend Ugur Ümit Üngör zien in zijn werk ‘Young Turk Social Engineering’.

Op pagina 111 probeert hij dat boek van deze fantasiefiguur van de Britse oorlogspropaganda te slijten als serieus materiaal. Hij schrijft dat de mate van details en juistheid daartoe aanleiding geven...

Met ‘Young Turk Social Engineering’ waarin dus deze Mickey Mouse-Arabier voorkomt, heeft deze persoon zijn universitaire doctor-titel verkregen. Je ziet dus de niveaus waarin deze figuren opereren en hoe diep westerse universiteiten zijn gezakt. 

No comments: